[разпечатване] [коментар]

Работа в ECSNet
Рени Желязков

На всеки студент от специалност Компютърна Техника ще му се наложи да поработи в ECSNet. Това е мрежата, изградена в шести корпус, и обслужваща занятията от учебните модули. Но... сьмо това ли ? Всеки, който по време на упражнение му е доскучавало, и се е хванал да чопли Windows Explorer-a, ще намери някои интересни неща. Все пак нека да не започвам отначало с критиката. Вместо това ще дам няколко съвета, а сигурно и няколко коментара.

Започваме с положителните страни. Аз не съм някой железен тесен специалист в областа на локалните мрежи, не все пак BTN* ми подсказа някои факти. Изборът на Novell Netware 5 и Novell Netware 4.x за изграждане на конкретната информационна инфраструктура не е случаен. За последнтото десетилетие Novell са фаворити в изграждането и програмното осигуряване на локални мрежи. Технологията им лежи на широко разпространения Ethernet, но има и техни продукти за други технологични решения при локалните мрежи, като например TokenRing. Ключова дума при мрежовата им операционна система NetWare е "сигурност". Сигурност обаче и в двете и измерения - продукт, на които може да се разчита за безпроблемна работа (нещо изклучително важно на фирмите, облегнали се на тази технология), а и конфиденциална сигурност, много необходима при работата в организация, базирана на иерархичен принцип. В катедрата са налице и двете условия за имплементация на думата "сигурност" чрез NetWare. Друг плюс е файловият сървър на Novell NetWare - все още най-бързият измежду другите решения на мрежовите операционни системи. С други думи, каквото Novell предлагат, ние го искаме (ше разчитам на интелигентността Ви, и няма да продължавам да Ви убеждавам, че в случая по-добро решение няма).

Мотивацията я имаме, сега малко за реализацията. За топологията на мрежата не мога да кажа нищо конкретно, защото и не виждам смисъл да тръгна сега по кабелаците и да търся какви машини в коя лаборатория има. Ще спомена един факт - за PHDNet, или както всички я знаят Мрежата за докторантите. Това е залата в Централен корпус (тази на втория или третия етаж, не съм сигурен в момента; уточнението е необходимо, за да не се объркате със залата на ЦИКО в подземния етаж). Тази мрежа, протевно на всичи очаквания, не е вързана към изградената мрежа в централен корпус, ами към добре позната ни ECSNet. Мога единствено да се чудя защо е направено така. Идва ред на администраторите. "Имаме" късмет, че ECSNet се администрира от ****** ******. Списъкът с лицензите и сертификатите му е дълъг като на Дядо Коледа Брадата. Написах "имаме" в кавички, защото този ценен кадър на висшето ни образувание се оказа, че е само на 4 часов работен ден. Предполагам, че тясната му специализация в областа на Novell го прави доста ангажиран, и 240 минути отделени на университетската мрежа са предостатъчни. На безличният сайт на катедрата www.ecs.ru.acad.bg наред със ****** ****** са още трима души - ****** ******, ****** ****** и Хилми Хилмиев. Последният е нечие протеже, и отговаря за звеното "Авангардни Информационни технологии", или AITNet, който освен "шапката" на катедра Компютърна Техника, май няма нищо общо със ECSNet. Това предполагам, че ще е тема на друга, по-подробна статия. Другите двама администратори също са нечии протежета, обачи "отговарят" за мрежата на катедрата. Да не забравим и админестраторката на PHDNet. THristov май отговаря за ISIDNet (мрежата на Института за Научно Приборостроене), а зедно и другият админ са сътворили грозничкият сайт на катедрата ни. Общо ECSNet има повече от 5 сървъра, които не се наемам в момента да изброявам. Всеки, който е работил в лабораториите на шести корпус, се е срещал с някои от тях.

До тук съм с фактите. Сега съветвам: На всеки пет минути запазвайте работата си! Натискайте редовно SAVE, защото сървърът заспива по-често от нарколептик. Свидетел съм как за едно упражнение това се случва три пъти, а за един ден общо пет. Колкото сигурен и стабилен да е NetWare, това явно не важи за нашата мрежа. Заради параноичните изисквания за сигурност достъпът до всичко е толкова орязан, че чак е досадно. Някой от щасливците, които имат пероснален акаунт в мрежата опитвал ли се е да прегледа WWW ? Ако не се отвори MS Internet Explorer 2.0, то нищо няма да се отвори. Не се подлъгвайте от иконката на Netscape в долниият десен ъгъл на екрана - при всяко включване ще се наложе да си направите нов потребителски профил, а когато сте готов, доктор Уотсън ще го убие като ненужен процес. Не е нужно да обяснявам повече за функционалността след като я няма. Сега ще се опитам да ВИ убедя, че мрежата в катедрата е направена за удобство на учебния процес, а не за да я ползват преподавателите и администраторите като домашния си компютър. Какво се оказва: има мрежов том с гигабайти MP3-та; има поне осем различни програми за графична обработка, разхвърляни по сървърите; освен архаичният Internet Explorer 2.0 и не работещият Netscape Communicator 4.7 има още няколко инсталирани браузъри като Netscape Communicator 4.5, Netscape Navigator 3.0 Gold и Opera 5; поне дузина игрички и други забавни програми. Затова не се сърдете, ако не можете да си направите упражненията, когато играчката на катедрата се счупи ... може пък да не обичат хората от катедрата да им играете с играчките.
Ако има какво да добавите, нашето електронно издание ще се радва да публикува коментарите Ви. Ако се чувтсвате засегнати от материала ми, чувствайте се свободни да направите опровержение или критичен коментар. Темата си заслужава една отворена дискусия - най-малка заради това, че ще се подобри работата в ECSNet.

 

*BTN или Browse The Net - абревиатура на напоследък най-лесния, бързия и изчерпателен начин на събиране на информация - Интернет. За тези, които имат проблеми с английския, това означава "разгледай мрежата" или "прерови мрежата".